21:49
0
               Deniz tutması halk arasında sadece kusmak olarak olarak bilinse de işin aslı hiç öyle değildir.Özellikle okyanusta 3 günde bir hava vardır.Denizci olmayanlar için açıklamak gerekirse hava var demek ''fırtana'' demektir.

                Fırtınalı havalarda denizin sallanmasından kaynaklı insanları birçok şekilde deniz tutar.Kusmak, acıkmak, temizlik yapmak, bayılmak, uyku hali, sersemlik, baş ağrısı,iştahsızlık gibi birçok çeşidi vardır.

                Çalıştığım gemide süvari bey'i (1. kaptan) deniz tuttuğunda eline cif alıp kamaranın duvarlarını temizlemekteydi ;) bendeyse genelde sersemlik ve uyku hali olarak deniz tutuyor.Çoğu gemicinin bayılmasına şait oldum ki bence en kötüsü bu.Fırtınalı havada zaten herkes ortalıktan çekilecektir. Bayıldığınızda sizi kimse farketmeyecektir.

                Deniz tutmasına alışmak ve beni deniz tutmuyor mantığı tamamen yanlıştır.Her insanı deniz tutar.30 yıllık denizciyi de deniz tutar.Alışmak sadece deniz tutmasının belirtilerini en aza indirmektir.''ben alıştım artık deniz tutmuyor'' gibi bir durum söz konusu olamaz..

                Bir ilginç durum da sizi bir kez deniz nasıl tutarsa, ömür boyu o şekilde tutacaktır.Yani deniz tutması sizde baş ağrısı olarak oluyorsa,artık her deniz tuttuğunda başınız hep ağrıyacaktır.Diğer tutma belirtilerine geçiş olmayacaktır ;)

                Deniz tutması durumunda ''deniz suyu içmek'' tamamen hurafeden ibarettir.Ve tuzlu deniz suyu sizin kusmanıza sebep olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder