21:53
2
   
   Site hızı günümüzde google ve diğer arama motorlarının, çeşitli site değerlendirme sitelerinin en önemli bulduğu kategorilerin başında gelmektedir. Buna bağlı olarak google kendi hız testi servisini kullanıma açmıştır.Bu sitede sitenizin hız değerlendirme kategorisinde aldığı puanı, sitenizin hızını artırmak için neler yapılabileceğini bulmak mümkün.


   Site Hızı Artırmanın Önemi
   Site hızınız sitenizin kalitesini gösteren faktörlerin başında gelir.Yani site hızınız ne kadar yüksekse Google'ın gözünde o kadar kaliteli bir sitesiniz demektir.Eğer Google'ın gözünde kalite bir site iseniz google sıralamasında yükselirsiniz.Bu da sitenize gelen trafiği artırır.Ayrıca google sitenizi daha çok indexlemeye başlar.Google biz web masterlerın bir numaralı trafik kaynağı olduğundan, google'ın gözündeki durumumuzun ne kadar önemli olduğunu bahsetmeye bile gerek duymuyorum.Diğer taraftan Alexa gibi sitenizin değerini ölçen sitelerde pagerank değerleriniz yükselir.Alexa yı bilmeyenler için şöyle bir hatırlatma yapmakta fayda var. Alexa çok ünlü sitelerin satışında dahi fiyat belirlemede kullanılır.

   Bu yazımızda site hızımızı artırmada resim formatları üzerinde duracağız.Site hızınızı test etmek için buraya tıklayınız.Site hızı hakkındaki genel tanımlamalar ve önemli noktalar için yazdığımız diğer yazımız için buraya tıklayınız.

   Resim Formatları
   Günümüzde en sık kullanılan üç çeşit resim formatı vardır. Webmasterlar genelde resim formatları arasındaki farkı bilmediklerinden site hızında büyük düşüşler yaşanmaktadır.Bunun önüne geçebilmek için hangi resim formatlarını sitenizde kullanmanız gerektiğini yazımızda bulabilirsiniz.

   
1. GIF
   GIF formatı webmasterlar tarafından uzun süre oyunca sitelerde kullanılmış fakat günümüzde kullanan tek tük sitelerle karşılaşsakta önemini yitirmiştir.GIF formatında resimler LSW formatında sıkıştırılmak suretiyle çok düşük boyutlara ulaştırılarak kaliteden ödün vermeden 8 bitlik formatlar halinde sıkıştırılmasıdır.
   Ayrıca GIF formatı web sitelerine animasyon koymakta kullanılmaktadır.
   GIF formatı 256 renk gösterebildiğinden fotoğraflara yetersiz kaldığından önemini yitirmiştir.Onun yerini PNG formatları alacaktır.

   2.JPEG
   24 bitlik resim formatıdır.GIF formatında 256 renk olduğunu söylemiştik.JPEG formatında ise tam 16.7 milyon renk gösterilir.
   Bazı sitelerde JPEG resim sıkıştırma yöntemleri rahatlıkla bulunabilir.Fakat hatırlatmakta fayda var.Uygun sıkıştırma oranı %40 tır.Bunun üzerinde yapılan sıkıştırmalar görüntünün çok bozulmasına sebep olacaktır.
   Progressive JPEG nedir?
   JPEG resmin önce bulanık olarak açılması ve daha sonraki bir kaç okumada netleşmesi durumudur.İsterseniz basit birkaç grafik programı ile bu netleşmenin kaç okumada netleşeceğini vs ayarlamak mümkündür.Progressive Jpeg formatını özellikle interneti yavaş olan internet kullanıcıları rahatlıkla fark edebilirler.İnterneti hızlı olan kullanıcılar bunu farkedemeyecek kadar hızlı gerçekleşir.

  3.PNG
  Tamamen webmaster için üretilmiş resim formatıdır. 8 bit ve 24 bit'lik 2 türü vardır.
  8 bitlik sistemin özellikleri neredeyse GIF ile aynıdır.256 renktir.Avantajı ise kaliteli bir grafik programı ile dosya boyutu GIF e oranla oldukça düşüktür.
  24 bitlik türünde ise JPEG ile neredeyse aynıdır.Fakat JPEG formatından çok çok fazla dosya boyutuna sahip olabilir.
  PNG'nin En Önemli Avantajı
  Resimleri, arka plan ne olursa olsun saydamlık verebilmenizi sağlar.

Webmaster Hangi Formatı Kullanmalı?
  Eğer sitenizin görsel olarak çok başarılı fakat hızı önemli o kadar önemli değil değil diyorsanız PNG-24bitlik sistem sizin için en ideal olanıdır.Site hızım benim için çok önemli,görüntüden biraz taviz verebilirim diyorsanız PNG-8 bitlik sistem size göre.Site hızı da görsellik de aynı anda olsun diyorsanız, JPEG formatının %40 sıkıştırılmış oranı kullanmalısınız.Bizim önerimiz ise JPEG formatının %40 sıkıştırılmış olanıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Bir Faktör
    Sitemizin yavaşlamasına sebep olan resim kaynaklı en önemli önemli faktörlerden birisi de resim boyutudur.Örneğin elimizdeki resim 1024x768 boyutunda.Sitemize koyduğumuz bölümde ise resmimizin görünen boyutu 340x220
    Resmimiz gözle görülemeyecek hızda gerçekleşse de önce sitede 1024x768 formatında açılacak,daha sonra 340x220 formatına düşürülecek.Buda sitemizin yavaşlamasına,Google değerlendirmesinde sürekli hata olarak karşımıza çıkacak.
    Burada yapılması gereken eğer resmin kullanılacağı yerin boyutu 340x220 formatında ise resmimizi buna yakın bi değere getirip yüklemek.





2 yorum:

  1. Hocam güzel bir yazı olmuş elinize sağlık .
    Benim soracağım şey ise siteye önceden yüklemiş olduğumuz resimler site hızı performansını düşüşüyor bunlar için ne yapacağız .?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceden yüklediğiniz resimleri silip aynı resmin pixel düşürerek formatını değiştirerek ve yukarda anlattıklarımdan yola çıkarak tekrar yükleyebilirsiniz

      Sil