16:28
0
    Pervane, tekne ileriye doğru hareket ederken kıçından baktığımızda genellikle saat yönüne döner.Bu, sağa devirli pervane olarak bilinir.Pervane döndüğü yöne doğru çark (padıl) etkisi yapmaya çalışacaktır. Sağa devirli bir pervane ileri yolda kıçı sancağa, tornistan yolda ise iskeleye çekecektir.Çark etkisini anlamak için, pervanenin denizin dibine değdiğini ve tekerlek gibi yana döndüğünü hayal edin.Bu çark etkisi olarak bilinir ve tekne kullanımında çok önemlidir. Çark etkisi büyük ve yavaş devirli pervanelerde çok daha fazladır ve tornistan yolda daha fazla fark edilir.

   Pervaneler, sabit ve hareketli kanatlara sahip olarak pek çok şekilde satılır.İki,üç ve dört kanatlı pervaneler en yaygın olanlarıdır.
   Yelkenli yatlar genellikle, motor çalıştırılmadan yelkenle seyir yapıldığında kanatların su basıncı tarafından şafta uyumlu olarak ileri itileceği şekilde göbeğe sahiplendiğikatlanır pervanelerle donatılmıştır.( Genellikle kanatların katlanabilmesi için motor tornistana alınmalıdır ) Motor çalıştırılıp şaft döndüğünde, merkezkaç kuvvetleri merkezkaç kuvvetlerikanatları manevra pozisyonuna çeker ve tekne ileri itilir.Katlı pervane tornistan yolda sabit kanatlı pervaneden daha az verimlidir.Ktlanır pervaneler piyasada 2-4 kanatlı olarak bulunur.
    Piç kontrollü pervaneler, kanat açısını değiştirebilmek için pervane göbeğinin içerisinde çevrilebilen kanatlara sahiptir.Bu bir çeşit vites kutusu gibi düşünülebilir.Harekete geçerken küçük bir piç açısı kullanılır, ardından teknenin hızını yükseltmek için kademeli olarak artırılır.
    Katlanır pervane ise bir çeşit piç kontrollü pervane olup genellikle yelkenli yatlara takılır ve yelken seyrinde sürtünmeyi azaltır. Kıç bodoslama ile aynı hizaya gelebilmesi için genellikle iki kanatlıdır. Yelken seyrinde otomatik olarak kullanılır.Tornistan yolda sabit kanatlı pervaneler kadar etkilidir.

0 yorum:

Yorum Gönder