16:29
0
   Dümen ( palası ) döndürüldüğünde, pervaneden gelen pervane suyu teknenin süratinden kaynaklanan su akışı yön değiştirir. Bu dümen üzerinde kıçı her iki yöne iten bir tepki kuvveti oluşturur. Tornistanda, dümen ileri yolda olduğu kadar etkili değildir ve su ileri itildiği durumdan daha fazla türbülans söz konusudur. Bu nedenle tekne kontrol edilirken, dümen dinleme sürati olarak bilinen sürate eriştiğinde tornistan yolda kullanılabilir.
   Dümen tekneyi motoru durdurulduğunda dahi dödürebilir.Burada suyun dümenden geçmesini sağlayan bir akıntı olmalıdır. Aksi takdirde dümenin akıntıya yön verebilmesi içinteknenin suda yol alıyor olması gereklidir.
   Dümen teknenin kıçını yanlamasına itmeye çalışır.Aslında tüm tekneyi yanlamasına itmeye çalışır, ancak yapısına bağlı olarak, teknenin karinası buna direnecektir.Düz karinalı bir tekne sabit omurgalı, su çekimi fazla bir yelkenliye nazaran yanlamasına daha fazla itilecektir
   Küçük teknelerde, dümen art arda sancak ve iskeleye basılarak acil durum freni olarak kullanılabilir.Bu önemli bir rota değişimine neden olmayacak, ancak dümen sürtünmesi teknenin hızını azaltacaktır..

0 yorum:

Yorum Gönder